Enchilada on meksikolainen ruokalaji, joka koostuu maissitortillasta, joka on kääritty täytteen ympärille ja peitetty mausteisella kastikkeella. Enchiladoja voidaan täyttää erilaisilla aineksilla, kuten lihalla, juustolla, pavuilla, perunalla ja vihanneksilla. Enchiladojen historia juontaa juurensa mayojen aikaan. Maissi oli tärkeä viljelykasvi ja maissitortillat olivat yleisiä. Alun perin niitä kutsuttiin tlaxcalliksi.
Sadepäivän lohturuokaa
Enchiladojen tekeminen ystävien kanssa voi olla hauskaa ja helppoa! Voit aloittaa valmistamalla tortillat itse tai ostamalla valmiita. Täytteeksi voit laittaa esimerkiksi jauhelihaa, kanaa tai kasviksia. Teimme tällä kertaa jauheliha-paputäytteisiä enchilladoja mutta voit käyttää esimerkiksi kypsää revittyä broileria, jauhelihaa tai nyhtöpossua. Vegaanisen version saat käyttämällä esimerkiksi soijarouhetta tai nyhtökauraa.
Enchilladat papu-naudanlihatäytteellä
Course: PääruoatCuisine: meksikolainenDifficulty: helppo6
Annosta5
minutes30
minutes35
minutesNämä helpot jauhelihatäytteiset enchilladat ovat täydellistä sadepäivän tai viikonlopun leffa-iltojen lohturuokaa. Täytteitä on helppo muunnella makunsa mukaan ja voit käyttää esimerkiksi paistettua ja revittyä kanaa tai nyhtöpossua. Oheen sopii raikas salaatti ja täydellinen ateria on valmis!
Ainesosat
- Jauhelihatäyte
700 g naudan jauhelihaa
2 keskikokoista sipulia
2 valkosipulin kynttä
1 tölkki keitettyjä pintopapuja (refried beans esim santa maria)
1 tölkki (400 g) kidneypapuja
1 tl suolaa
1 tl pippuria
1 rkl tacomausteseosta
- enchilladakastike
2 rkl tacomausteseosta
3 rkl oliiviöljyä
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl kanalientä (tai 1 kanaliemikuutio ja 5 dl vettä)
500 g paseerattua tomaattia
- Muut
100 g cheddar-juustoraastetta
6-8 pehmeää tortillaa
1 purkki (200g) tomaattisalsaa
1 pieni purkki ranskankermaa
1 ruukku tuoretta korianteria
koristeeksi lime siivuja tai avokadolohkoja
punasipulisilppua
Valmistusohjeet
- Enchilladakastikkeen valmistus
- Kuumenna öljy pannulla ja lisää vehnäjauhot koko ajan sekoittaen. Anna kypsyä muutama minuutti mutta älä ruskista.
- Lisää 5 dl kuumaa kanalientä ja sekoita
- Lisää paseerattu tomaatti koko ajan sekoittaen
- Lisää 2 rkl tacomausteseosta ja sekoita. Voit lisätä maustetta enemmän tai vähemmän makusi mukaan. Maustetta voi aina lisätä jos maku tuntuu liian miedolta
- Jauhelihatäytteen valmistus
- Kuumenna öljy pannulla, lisää sipulit ja kuullota keskilämmöllä muutaman minuutin ajan. Lisää valkosipulit ja kypsennä noin minuutin ajan
- Lisää jauheliha pannulle sipuleiden sekaan ja ruskista kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla ja ripauksella tacomausteseosta.
- Lisää tölkillinen keitettyjä pintopapuja (refried beans) ja 1 tölkki huuhdottuja ja valutettuja kidneypapuja. Sekoita ja kypsennä muutama minuutti.
- Lisää noin 1 dl aiemmin valmistamaasi enchilladakastiketta jauhelihaseokseen ja sekoita hyvin.
- Tortillojen kasaaminen
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen
- Levitä hieman enchilladakastiketta uunivuoan pohjalle
- Laita tortillalettu esimerkiksi leikkuulaudalle ja lisää päälle yksi kauhallinen enchilladatäytettä. Rullaa tiukalle rullalle. Laita rulla uunivuokaan saumapuoli alaspäin. Jatka näin kunnes kaikki täytteet ja tortillat on käytetty
- Kaada loppu enchilladakastike tortilloiden päälle ja peitä vuoka foliolla. Paista uunissa 200 asteessa keskitasolla noin 10-20 minuuttia. Ota vuoka sitten uunista, poista folio ja jatka paistamista kunnes juustoraaste on saanut kaunista väriä.
- Koristele valmiit enchilladat salsalla, punasipuli silpulla, lime tai avokadolohkoilla ja tuoreilla korianterin lehdillä ja tarjoile ranskankerman ja raikkaan salaatin kera.