Etusivu » Moussaka
moussakavuoka pöydällä

Moussaka

Moussaka on kerrostettu ruoka, joka koostuu munakoisoista, jauhelihasta ja tomaattikastikkeesta. Moussakan päälle levitetään bechamel-kastiketta ja juustoraastetta. Moussaka on herkullinen ja täyteläinen ruoka, joka sopii mainiosti esimerkiksi illallispöytään.

Idea moussakan valmistamiseen lähti siitä kun kaapeista löytyi lähes kaikki ainekset mitä moussakaan tarvittiin. Tällä tavoin saatiin kasvikset käytettyä ja ruokahävikkiä ei päässyt syntymään. Perinteisesti moussakassa on lampaanlihaa tai nauta-lammas lihasekoitusta. Käytimme naudan jauhelihaa sillä lammasta on välillä hankala löytää pienemmistä kaupoista.

Moussakan alkuperästä ei ole varmaa tietoa, mutta se on peräisin Lähi-idästä ja levinnyt sieltä Kreikkaan ja muualle Balkanille.

Moussaka

Recipe by Lady VCourse: pääruokaCuisine: kreikkalainen, välimerellinenDifficulty: keskitaso
Annoksia

8

annosta
Esivalmisteluaika

30

minutes
Kypsennnysaika

1

hour 
Aika yhteensä

1

hour 

30

minutes

Lady Veen versio kreikkalaisesta moussakasta. Moussaka sisältää kanelilla ja yrteillä maustettua jauhelihakastiketta, juustoista bechamelkastiketta ja paistettuja peruna ja munakoisoviipaleita.

Ainesosat

  • Muut ainesosat
  • 2-3 munakoisoa

  • n 2,5 dl oliiviöljyä

  • 4 isoa perunaa

  • Bechamelkastike
  • 120 g voita

  • 120 g vehnäjauhoja

  • 1 litra maitoa

  • ripaus muskottipähkinää

  • ripaus pippuria

  • ripaus suolaa tarvittaessa

  • 180 g mozzarella-raastetta tai parmesan-juustoa

  • 2 kananmunan keltuaista

  • Jauhelihakastike
  • 700 g naudan jauhelihaa tai 50/50 suhteessa naudan ja lampaan jauhelihaa

  • 400 g tomaattimurskaa

  • 2 rkl tomaattipyrettä

  • 1 lihaliemikuutio ja n 3-4 desiä vettä

  • 1 rkl hunajaa tai teelusikallinen sokeria

  • 4 kynttä valkosipulia ( me emme laittaneet tällä kertaa näitä)

  • 1 tl mustapippuria

  • 1 tl kanelia

  • 1 tl timjamia tai 2 tl välimeren yrtit mausteseosta

  • 1 tl suolaa tai maun mukaan

  • 2 isoa sipulia

Valmistusohjeet

  • Aloita viipaloimalla munakoisot, kuori ja viipaloi perunat, kuori ja silppua sipulit ja valkosipulinkynnet
  • Laita munakoisoviipaleiden molemmille puolille suolaa ja anna nesteiden irrota n 20 min.
  • Laita perunat uunipellille ja kypsennä uunissa n 20 min 200 asteessa. Öljyä leivinpaperi jotta perunat eivät tartu kiinni.
  • Laita pannulle oliiviöljy ja kuumenna. Lisää sipulit ja kuullota muutaman minuutin ajan. Lisää valkosipuli ja jatka kypsentämistä muutaman minuutin ajan.
  • Lisää jauheliha pannulle ja ruskista kevyesti.
  • Lisää mausteet, lihaliemi, hunaja, tomaattipyre ja tomaattimurska – Anna hautua n 20 minuuttia kunnes kastike sakenee.
  • Tämän jälkeen munakoisot ovat todennäköisesti itkeneet riittävästi ja voit taputella niistä irronneet nesteet talouspaperiin tai pyyhkeeseen. Jos haluat vähentää suolan määrää myös huuhdella ne vedellä ja kuivata paperipyyhkeellä tai puhtaalla keittiöpyyhkeellä.
  • Voitele munakoisot oliiviöljyllä ja paista 200 asteisessa uunissa n 20 min tai pannulla tilkassa oliiviöljyä.
  • Kuumenna maito mutta älä keitä!
  • Lisää voi pannulle ja anna sen sulaa
  • Lisää sekaan vehnäjauhot ja sekoita koko ajan jotta muodostuu tasainen tahna.
  • Lisää kuuma maito pienissä erissä aina välillä sekoittaen.
  • Lisää muskottipähkinä, pippuri ja tarkista suola.
  • Lisää mozzarella-raaste ja sekoita koko ajan kunnes juusto sulaa.
  • Ota kattila liedeltä. Anna jäähtyä hieman ja lisää 2 kananmunan keltuaista koko ajan sekoittaen.
  • Tässä vaiheessa munakoisot ovat paahtuneet riittävästi ja on aika kasata moussaka. Laita lasagnevuoan pohjalle jauhelihakastiketta
  • Lisää kerros perunoita ja lisää kerros jauhelihakastiketta.
    Lisää munakoisot tiiviisti vierekkäin. Lisää jauhelihakastiketta ja taas kerros munakoisoviipaleita.
    Kun kaikki ainekset on käytetty, kaada päälle bechamelkastike ja ripottele pinnalle halutessasi mozzarella-raastetta/parmesanjuustoa.
  • Paista 200 asteessa noin tunti. Jos pinta meinaa tummua niin peitä se foliolla ja jatka kypsentämistä.
  • Ota moussaka uunista ja anna vetäytyä n 30 min tai mielellään tunti.
  • Moussakan maku paranee säilyttäessä joten se onkin parhaimmillaan seuraavana päivänä nautittuna.

Reseptivideo

VINKIT

  • PS: voit myös lisätä halutessasi myös minttua jauhelihakastikkeen joukkoon.
  • Munakoisojen itkettäminen on tärkeä osa moussakan valmistusta. Munakoisot leikataan viipaleiksi ja ripotellaan suolaa päälle. Tämän jälkeen munakoisot jätetään itkemään noin puoleksi tunniksi, jonka jälkeen ne huuhdellaan ja kuivataan talouspaperilla. Näin munakoisot ovat valmiita matkaamaan moussakan kerroksiin ja tuomaan makua ja rakennetta tähän herkulliseen ruokaan

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*