Etusivu » Kaalilaatikko
Klaalilaatikkoa vuoassa

Kaalilaatikko

Kaalilaatikko on perinteinen ja monelle tuttu suomalainen ruoka. Minulla on tapana tehdä kaalilaatikkoa kahdella tapaa. Ensimmäinen tapa on esikeittää riisit kuten tässä reseptissä ja toinen tapa on lisätä riisit raakana kaalin ja jauhelihan sekaan. Tällöin vettä täytyy olla riittävästi että riisit kypsyvät ja kaalilaatikkoa on syytä sekoittaa muutaman kerran paistamisen aikana.

Kaalilaatikko Lady Veen tapaan

Recipe by Lady VCourse: pääruokaCuisine: pohjoismaalainen, suomalainenDifficulty: keskitaso
Annokset

7

annosta
esivalmisteluaika

10

minutes
Riisin kypsennysaika

20

minutes
paistoaika

120

min
AIka kokonaisuudessaan

2

hours 

30

minutes


Ainesosat

  • vajaa 2 kg keräkaalia, kiinteää lajiketta

  • 2 dl puuroriisiä

  • 700 g sika-nautajauhelihaa

  • 1 dl siirappia

  • 2 kasvisliemikuutiota

  • 2 keskikokoista sipulia

  • 2 dl kaalinkeittolientä

  • 4 dl ruokakermaa

  • voinokareita (ei pakollinen)

  • mausteet
  • 2 tl meiramia

  • 2 tl suolaa

  • 1 tl valko tai mustapippuria

Valmistusohjeet

  • Silppua sipuli, poista kaalin kanta ja suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi. Vaihtoehtoisesti voit leikata kaalista suikaleita kunnes tavoitat kannan.
  • Laita kattilaan vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää 1 tl suolaa ja puuroriisi. Keitä kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Tähän menee yleensä noin 20 minuuttia. Tarkista puuroriisin veden ja riisin suhde paketista.
  • Hauduta kaali pehmeäksi niukassa määrässä vettä joka on maustettu suolalla tai kahdella kasvisliemikuutiolla.
    Noin 2 kiloa kaalta vaatii noin 5 litran kattilan. Kaada kaalin päälle vettä siten että kaali peittyy ja mahtuu hieman liikkumaan vedessä ja hauduta kannen alla kunnes pehmeää, tämä vie noin 20 minuuttia.
  • Kuumenna pannu ja lisää pannulle jauheliha. Jos käytät sika-nauta jauhelihaa niiin erillistä paistorasvaa ei tarvita koska jauhelihasta irtoaa runsaasti rasvaa. Ruskista lihaa kunnes sen väri muuttuu ja lisää sitten silputtu sipuli ja jatka kypsennystä keskilämmöllä n 4 minuutin ajan..
  • Mausta jauheliha suolalla, pippurilla ja meiramilla. Voit halutessasi lisätä myös ripauksen yrttimaustetta tai salviaa.
  • Valuta kaalista suurin osa nesteestä pois mutta säästä muutama desi. Tätä nestettä voit käyttää jos kaalilaatikko tuntuu kuivuvan uunissa liian nopeasti. Ota riisi pois liedeltä.
  • Lisää siirappi, kerma ja hieman kaalinkeittonestettä ja sekoita kaikki ainekset keskenään isossa kattilassa.
  • Annostele seos isoon uunivuokaan ja tasoita pinta. Halutessasi voit ripotella päälle voinokareita.
  • Peitä kaalilaatikko foliolla ja paista uunissa alatasolla 175 asteessa noin 1,5 h
  • Ota laatikko uunista ja poista folio ja jatka paistamista keskitasolla vielä n 30 minuuttia.
  • Anna laatikon vetäytyä hetki ennen tarjoilua ja tarjoile puolukkasurvoksen kera

Reseptivideo

Vinkit

  • Voit myös käyttää vähärasvaista jauhelihaa mutta käytä silloin hieman öljyä tai pinnoitettua paistinpannua.
    Rasvaa voi vähentää myös siivilöimällä rasvan siivilää käyttäen esimerkiksi astiaan. Älä kuitenkaan kaada rasvaa viemäriin vaan laita se tyhjään maitopurkkiin ja tavallisen sekajätteen sekaan tai imeytä talouspaperiin ja laita paperi sekajättteen sekaan
  • Voit myös käyttää raakaa puuroriisiä mutta laita silloin enemmän nestettä. 2 dl puuroriisiä tarvitaan noin 1 litraa nestettä esimerkiksi kaalinhaudutuksesta jäänyttä nestettä tai lihalientä.
  • Suolan ja mausteiden määrät ovat arvioitu oman tottumukseni mukaan. Maistele ruokaa ja lisää/vähennnä suolaa tai mausteita oman makusi mukaan.
  • Voit myös tehdä kaalilaatikon ilman kermaa mutta lisää silloin esim kaalinkeittonestettä.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*