Etusivu » Tepsi Baytinijan

Tepsi Baytinijan

Mikä on tepsi baytinijan?

Tepsi baytinijan on Lähi-Idän alueella yleinen ruokalaji, joka kirjaimellisesti tarkoittaa munakoisovuokaa. Baytinijan on arabiaa ja tarkoittaa munakoisoa. Tepsi puolestaan tarkoittaa vuokaa, uunipeltiä tai muuta vastaavaa ruoanvalmistusastiaa. Ruoka sisältää yleensä paistettuja munakoisoviipaleita, tomaattisiivuja, lihapullia, perunaa ja usein myös sipulia. Kaikki nämä ainesosat kerrostetaan uunivuokaan ja lopuksi päälle valellaan mausteinen tomaattikastike.

Esivalmistelu

Ruoassa on paljon vaiheita, mutta onneksi osan niistä voi tehdä etukäteen. Voit esimerkiksi kuoria, viipaloida ja paistaa perunat ja munakoisot edellisenä päivänä ja säilyttää ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa.

Munakoiso ja sen käsittely

Munakoiso on maultaan mieto ja rakenteeltaan sienimäinen. Munakoison sienimäinen rakenne imee esimerkiksi paistaessa huomattavan paljon öljyä ja uunissa kypsentäessä munakoisosta voi irrota paljon nestettä, joka aiheuttaa sen että ruoan koostumuksesta voi tulla liian vetinen. Yksi tapa estää munakoisoa vapauttamasta liikaa nestettä on itkettää munakoisot ennen kypsentämistä. Itkettäminen poistaa myös munakoisossa olevaa kitkeryyttä, joskin nykyiset lajikkeet on jalostettu niin, että ne ovat miedon makuisia ja itketys ei maun vuoksi ole tarpeellista. Itkettämisen voi tehdä kahdella tavalla.

Tapa 1Ripottele munakoisoviipaleiden molemmille puolille suolaa ja pinoa ne leivinpaperin päälle esimerkiksi uunipellille ja anna nesteiden irrota noin 20 minuutin ajan. Huuhtele tämän jälkeen ylimääräinen suola pois ja kuivaa viipaleet paperipyyhkeellä tai puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja jatka ruoanvalmistusta käyttämäsi reseptin vaatimalla tavalla.
Tapa 2Laita astiaan vettä ja reilusti suolaa. Veden tulisi olla melko suolaista muistuttaen merivettä. Laita munakoisoviipaleet veteen ja laita päälle esimerkiksi lautanen tai jokin vastaava esine painoksi jotta munakoisoviipaleet pysyvät veden alla eivätkä nouse pintaan. Tämän jälkeen odota noin 30-60 minuuttia ja huuhtele ja kuivaa munakoisoviipaleet ja paista haluamallasi tavalla.

Kofta, eli itämaiset lihapyörykät

Tepsi baytinijanin yksi oleellinen osa on kofta, eli Lähi-Idän versio lihapullista. Kofta eroaa suomalaisista lihapullista mausteiden käytön osalta ja myös siinä, että niissä ei käytetä sianlihaa. Yleensä lihapullat koostuvat naudan- ja lampaanlihan yhdistelmästä ja kaikkein vähärasvaisimpaa lihaa on syytä välttää jotta lihapyöryköistä ei tulisi liian kuivia. Kofta maustetaan yleensä baharat mausteella, joka on Lähi-Idän maiden yleinen mausteseos. Usein käytetään myös niin sanottua ”7 mausteen seosta”. Yleensä nämä mausteseokset sisältävät mm. maustepippuria, kuminaa, kanelia, tähtianista. Seoksessa voi olla nimensä mukaisesti seitsemää maustetta tai useampaa, riippuen alueesta. Koftapyörykät sisältävät usein myös
tuoreita yrttejä kuten lehtipersiljaa, minttua tai korianteria. Sideaineena voi käyttää hieman vehnäjauhoja, turvotettuja korppujauhoja tai vedessä pehmenettyä leipää, josta on liotuksen jälkeen puserrettu ylimääräinen neste pois.

Mausteinen tomaattikastike viimeistelee kokonaisuuden


Mausteinen tomaattikastike kruunaa ruoan. Tomaattikastikeeseen laitetaan usein myös
granaattiomenasiirappia, joka antaa siihen kirpeän hapanta makua. Granaattiomenasiirappia löytyy usein etnisistä kaupoista, mutta jos et löydä tai halua käyttää sitä, niin voit hyvin jättää sen pois ja ruoka on silti maukasta.

Tepsi Baytinijan eli Irakilainen munakoisovuoka

Recipe by Lady VCourse: pääruoatCuisine: lähi-idän maut, välimerellinenDifficulty: keskitaso
Annoksia

8

Annosta
Esivalmisteluaika

50

minutes
Kypsennysaika

1

hour 
Aika yhteensä

1

hour 

50

minutes

Tämä Lähi-Idän uuniruoka on terveellinen ja maistuva valinta esimerkiksi viikonloppuihin. Tepsi Baytinijan eli irakilainen munakoisovuoka sisältää pehmeäksi kypsennettyä munakoisoa, meheviä kofta-pyöryköitä, perunaa ja tomaattia.

Ainesosat

  • Kofta-pyöryköihin tarvitset
  • 700 g naudan jauhelihaa (mielellään ei vähärasvaista)

  • 1 tl suolaa

  • ½ tl maustepippuria

  • ½ tl kanelia

  • 1 tl kuminaa

  • 1 tl mustapippuria

  • 1 tl kurkumaa tai curryjauhetta

  • 2 rkl vehnäjauhoja (1-2 rkl enemmän jos seos on liian kosteaa)

  • 2 keskikokoista keltasipulia

  • Kasvikset
  • 2 keskikokoista sipulia

  • 3 keskikokoista tomaattia

  • 2 keskikokoista munakoisoa

  • 3 keskikokoista perunaa

  • ripaus suolaa ja pippuria

  • Tomaattikastike
  • 2-2 1/2 rkl granaattiomenasiirappia

  • 3 rkl tomaattipyrettä

  • 1 limen mehu

  • 1 kanaliemikuutio ja 5 dl vettä tai 5 dl pelkkää vettä

  • 2 rkl kasviöljyä

  • ripaus suolaa

  • ripaus pippuria

  • Muut
  • n. 1 dl öljyä (tarvitset öljyä munakoisojen, perunoiden sekä lihapyöryköiden paistamiseen ja myös tomaattikastikkeen valmistamiseen.

Valmistusohjeet

  • Laita munakoisot runsaaseen suolattuun veteen. Veden tulisi olla melko suolaista ja muistuttaa meriveden suolaisuutta. Laita munakoisojen pääälle jokin paino esimerkiksi lautanen jotta ne pysyvät veden alla. Anna niiden olla upoksissa noin yhden tunnin ajan. Huuhtele munakoisot tämän jälkeen ja kuivaa ne paperipyyhkeellä tai puhtaalla keittiöpyyhkeellä.
    Vaihtoehtoisesti voit ripotella munakoisokiekoille suolaa ja antaa nesteiden irrota noin 20 minuuttia ja poistaa tämän jälkeen ylimääräisen suolan huuhtelemalla. Kuivaa munakoisoviipaleet huuhtelun jälkeen.
  • Munakoisojen itkettämisen aikana voit paistaa perunaviipaleet kullanruskeiksi tilkassa kasviöljyä. Paista perunaviipaleet erissä, niin ne ruskistuvat tasaisemmin. Levitä paistetut perunaviipaleet talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois.
  • Paista myös sipulit nopeasti paistinpannnulla ja laita sivuun.
  • Sekoita kofta-pyöryköiden mausteet keskenään. Laita jauheliha kulhoon ja sekoita siihen raastettu tai hienoksi pilkottu sipuli, mausteet ja vehnäjauhot. Vaivaa ja sekoita taikina tasaiseksi, mutta vältä liikaa vaivaamista, koska liika vaivaus hajottaa lihan proteiineja ja tekee lopputuloksesta tiiviimmän. Mikäli käytät raastettua sipulia voi olla tarpeen lisätä hieman vehnäjauhoja. Massan pitäisi olla kostein käsin helposti muotoiltavaa.
  • Muotoile lihamassasta litteähköjä lihapyöryköitä, jotka ovat noin 4 cm halkaisijaltaan. Laita sivuun.
  • Huuhtele ja kuivaa munakoisot. Laita pannu levylle ja kuumenna öljy kuumaksi keskilämmöllä. Laita munakoisoviipaleet pannulle ja anna olla hetki ja käännä. Näin öljy ei ehdi imeytyä munakoisoviipaleiden yhdelle puolelle ja öljyä kuluu kokonaisuudessaan hieman vähemmän. Paahda viipaleet kullanruskeiksi ja poista pannulta käyttäen pihtejä tai reikäkauhaa. Laita munakoisoviipaleet talouspaperin tai puhtaan pyyhkeen päälle, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois.
  • Kuumenna öljyä pannulla ja ruskista kofta-pyörykät kevyesti ja laita sivuun.
  • Kuumenna noin 1 rkl kasviöljyä pinnoitetussa kattilassa ja lisää tomaattipyre. Sekoittele muutaman minuutin ajan, jotta pyreen happamuus tasoittuu. Sekoita joukkoon suola ja pippuri.
  • Kaada sekaan noin 5 dl vettä tai kanalientä, sekä granaattiomenasiirappi. Halutessasi voit lisätä myös “7 spice -maustesekoitusta”. Sekoita kunnes kastike on tasaista.
  • Ota esille suurehko uunivuoka. Lado perunoita uunivuokaan kunnes pohja peittyy. Levitä perunoiden päälle kerros lihapullia ja peitä lihapullat kerroksella sipuliviipaleita. Laita vuokaan tämän jälkeen kerros munakoisoviipaleita ja lopuksi kerros tomaatteja ja kaada kastike tomaattien päälle.
  • Peitä vuoka foliolla ja paista uunissa 175 °C lämmössä noin 30 minuuttia. Ota vuoka uunista ja poista folio ja jatka paistamista keskitasolla vielä noin 20 minuuttia tai kunnes perunat ovat pehmenneet ja tomaatit alkavat olla paahtuneita.
  • Koristele silputulla lehtipersiljalla ja nauti basmatiriisin ja pitaleivän kanssa. Halutessasi voit tarjoilla ruoan kanssa esimerkiksi jugurttikastiketta ja tulista tahnaa, kuten Shattah tai Ajvar.

Reseptivideo

Muistiinpanot

  • Jos haluat välttää rasvaa voit myös ruskistaa kasvikset ja lihapyörykät uunissa tai airfryerissä.
  • Lihapyörykät ja tomaattikastikkeen voit maustaa myös “7 spice-mausteseoksella” tai baharat mausteseoksella. Näitä löytyy yleensä hyvin itämaisista kaupoista etenkin isommissa kaupungeissa.
  • Pyöryköistä tulee helposti kuvia jos käytät liian vähärasvaista lihaa. Rasvaa pitäisi olla noin 20% jotta lihapyörykät ovat meheviä. Myös liika taikinan vaivaus tekee pyöryköiden rakenteesta tiiviitä ja vähemmän mureita.
  • Voit korvata munakoison esimerkiksi punaisella paprikalla tai käyttää pelkästään perunaa, lihapyöryköitä ja tomaatteja ja laittaa ne vuokaan esimerkiksi riveittäin. Tätä ruokaa kutsutaan usein nimellä kofta bil saniyeh.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*