Paella on kuin aurinkoisen Espanjan makuja yhdellä lautasella. Paellan tuoksu saa veden kielelle ja sen maut vievät sinut suoraan Valencian maaseudulle. Se on kuin matka Espanjan sydämeen.
Paella on espanjalainen ruokalaji, joka koostuu riisistä ja erilaisista aineksista kuten äyriäisistä, kanasta tai muista lihoista sekä kasviksista.
Paellan mausteet vaihtelevat reseptistä riippuen, mutta yleisiä mausteita ovat esimerkiksi sahrami, paprika ja valkosipuli.
Paella ja sen historia
Paellan historia juontaa juurensa Valencian maaseudulle 1500-luvulla. Paellan alkuperäinen tarkoitus oli olla helppo ja nopea ruoka, joka valmistettiin ulkona avotulella. Paellan nimi tulee valencialaisesta sanasta “paellera”, joka tarkoittaa paistinpannua.
Paellan valmistaminen avotulella
Kesä on ihanaa aikaa valmistaa ruokaa avotulella. päätimme lähteä Vantaan Kuusijärvelle kokkaamaan mutta alueella oli sen verran paljon väkeä että lopulta päädyimme menemään petikon virkistysalueen laavulle.
Petikon laavu sijaitsee Petikon ulkoilualueella Vantaalla. Petikon luontovirkistysalue on noin 1700 hehtaarin laajuinen monipuolinen ulkoilu- ja virkistysalue Länsi-Vantaalla ja Petikon laavulle pääsee helposti virkistysalueen ulkoilureittejä pitkin. Matka Petikon virkistysalueen eteläiseltä sisäänkäynniltä, Petikon portilta, laavulle kestää noin 30 minuuttia.
Paellan valmistaminen avotulella on ainutlaatuinen kokemus. Aluksi avotuli sytytetään ja annetaan palaa tarpeeksi kauan, jotta hiilet muodostuvat. Sitten paellapannu asetetaan hiilien päälle ja öljy kaadetaan pannulle. Kun öljy on kuuma, lisätään kasvikset ja sekoitetaan. Sitten lisätään riisi jota kuullotetaan kunnes se on läpikuultavaa. Sitten on aika lisätä liha tai kala. Lopuksi lisätään vesi ja annetaan paellan kypsyä. Ruokaa valmistuu helposti isommallekin porukalle.
Paellaa chorizomakkaralla
Course: PääruoatCuisine: espanjalainenDifficulty: helppo8
Annoksia8
minutes35
minutes43
minutesTähän paellatyyliseen riisiruokaan makua tuo sahrami, curry ja savupaprikajauhe. Voit käyttää chorizomakkaran sijaan myös esimerkiksi broileria tai jättää sen pois ja lisätä haluamiasi kasviksia.
Ainesosat
400 g chorizo-makkaraa
500 g arborio tai bomba riisiä
300g pakasteherneitä
250 g pakaste jättikatkarapuja
1 sitruuna
400g tomaattimurskaa
8 dl kanalientä
2,5 dl valkoviiniä
2-3 isoa sipulia
4 valkosipulin kynttä
2-3 punaista paprikaa tai suippopaprikaa
0,5 g sahramia
1 tl mustapippuria
n 1-2 tl suolaa
1 tl savupaprikajauhetta
2 tl curryjauhetta
ripaus chilihiutaleita
1 dl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa (koristeeksi)
Valmistusohjeet
- Aloita pilkkomalla kasvikset pieniksi kuutoiksi ja leikkaa chorizo-makkara viipaleiksi
- Laita kuumalle paella pannulle reilusti oliiviöljyä ja kuullota sipuleita muutaman minuutin ajan. Lisää loppuvaiheessa valkosipuli ja kypsennä noin minuutin ajan.
- Lisää paprikat ja anna pehmetä muutaman minuutin ajan.
- Lisää pannulle makkarat ja ruskista ne kauttaaltaan.
- Lisää mausteet sahramia lukuunottamatta
- lisää riisi ja kuullota riisiä kunnes se on läpikuultavaa. Lisää öljyä tarvittaessa
- lisää kanaliemi, tomaattimurska ja valkoviini
- Lisää sahrami
- Sekoita ainekset kerran ja anna paellan kiehua hiljalleen n 20 minuuttia tai kunnes vesi on imeytynyt. Testaa riisin kypsyys. Paellan kypsyessä pohjaan tulee karamellisoitunut hieman palanut kerros nimeltä “socarrat”. Tämä kuuluu asiaan!
- Lopuksi lisää katkaravut ja peitä paella foliolla ja anna kypsyä n 5 min
- Ota paella tulelta, lisää sitruunalohkot ja koristele persiljalla.
Reseptivideo
Muistiinpanot
- halutessasi voit käyttää myös valmiiksi kuorittuja tavallisia pakastekatkarapuja
- Lisää mausteiden määrää makusi mukaan.